Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wp-ajaxify-comments domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/tayfunya/public_html/wp-includes/functions.php on line 6121
Yazılımcı olmak isteyenlere öneriler - Tayfun Yaşar

Yazılımcı olmak isteyenlere öneriler

Kişisel blogumun ziyaretçi istatistiklerini incelerken dikkatimi çeken bir konuydu bu. Herkes nasıl yazılımcı olabileceğini merak ediyor. Ancak bence asıl mesele yazılım yapabilme hedefine ulaşmak değil, bunu sürdürebilme sanatıdır. Çünkü yazılımcı olmak yalnızca 9-5 çalışacağınız bir işte ekran karşısında, belirli işlerin tamamlanması meselesi değildir. Bu, her şeyden önce problem çözme sanatı, durmadan öğrenme savaşıdır. Neden sanat ve savaş kelimelerini kullandığımı aşağıda özetlemeye çalışacağım.

Yazılımcı olma hedefimize koyulmadan önce kendimize sormamız gereken bazı sorular var. Bu sorulara yanıt verdikten sonra kararlı şekilde bu mesleği idame ettirecek sabır ve istikrarı gösterebileceğimize dair fikirlerimiz olacak. Giriş kısmını çok uzatmadan konuya gelelim. Zaten daha sonra yüzlerce defa güncelleyeceğim. 🙂

Bugün öğrendiğim şeylerin yarın geçerliliğini yitireceğinin farkında mıyım? Mesai saatleri dışında vakitlerimde de bu tür gelişmeleri takip edecek miyim?

View Results

Loading ... Loading ...

Vakit alan karmaşık bir problemi çözerken sıkılıyor muyum? Sonuca ulaşmak çok uzun zamanımı alsa da istikrarlı şekilde problemin peşinde miyim?

View Results

Loading ... Loading ...

Matematik, Fizik, Geometri gibi Sayısal alanlarda başarılı mıyım? Problem çözmekten zevk alıyor muyum?

View Results

Loading ... Loading ...

Karmaşık bir olay karşısında onu basite indirgeyip ana problemi görebiliyor muyum? Bunu yaparken eğleniyor muyum?

View Results

Loading ... Loading ...

Takım çalışması yapabilir miyim? Benden büyük bir problemi kabul edebilir miyim? Yapacağım hataların başkaları tarafından dile getirilmesini hoş karşılar mıyım?

View Results

Loading ... Loading ...

Yukarıda yapmaya çalıştığım mini ankete göre dikkat çekmeye çalıştığım noktalar şunlar idi:

  • Gönül koyacağın bu hedefte günlük mesainin büyük bir çoğunluğunu kod yazarak değil, problem çözerek geçireceksin. Problem, sorun ortaya çıktığında onun asıl kaynağını anlamak, onu tespit etmek ve en son adımda ise olabilecek en optimum çözüme kavuşturmak olacak. Ve bu son adım ise diğer adımlara göre çok daha az zamanını alacak. Bu yüzden problemi analiz etme, kaynak sebebine inebilme, uçtan uca bir sabır işidir.
  • Asıl meselenin kod yazmak olmadığını, kodlamanın aslında ilkokul düzeyinde de gerçekleştirilebilen çok alt seviye bir öğrenme sonucunda yapılabildiğini, iyi programcıların aslında iyi birer matematikçiler, fizikçiler, yani birer problem çözücüler olduğunu biliyoruz.

Buna göre, yukarıdaki ankete en az 1 tane “hayır.” yanıtı vermeye yeltenmiş arkadaşlar yazılımı profesyonel bir kariyer alanı olarak seçmeseler de kendi mesleklerini yapan diğer insanlardan her zaman 1 adım önde olacaklarını bilsinler. Çünkü günümüz okur-yazarlığı kodlamadır ve bunu bileğine takmış, farkındalığını elde etmiş kişiler her zaman önde olacaktır. Günün sonunda illa ki tam zamanlı yazılımcı olmak zorunda değiliz ancak bu “nasıl çalışır” sorusuna cevap alabilirsek hepimize yeni bir bakış açısı getirecek. Mesleğiniz ne olursa olsun, sorgulayan, problem çözmeyi sevenler olduğunuzun kanıtıdır.

Günümüz okur-yazarlığı kodlamadır.

T.Y.

Bu soruların tümüne büyük harflerle EVET dedikten sonra hedefimizi gerçekleştirmek üzere birkaç test yapacağız.

  • Kod okur-yazarlığı elde edeceğiz.

PS: Şu anda eksik bir yazı okudunuz 🙂 Bu blog yazısında yapacağım güncellemelerden haberdar olmak isterseniz aşağıya yorum olarak herhangi bir şeyler yazarsanız güncellemeleri mail olarak alabilirsiniz.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.