Gerek üniversiteden arkadaşlarım gerekse blogum sayesinde bana ulaşan yeni mezun arkadaşlarımın CV’lerinde hep aynı hataları görüyorum. Bu yüzden Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği bölümlerinden yeni mezun arkadaşların, henüz hiç tecrübe sahibi değil iken nasıl uygun bir CV yazabilecekleri hakkında küçük bir tartışma başlatmak isterim.
Her şeyden önce yeni mezun olduğunuzu işveren mezuniyet tarihine bakarak anladığından CV’de yazdığınız o muhteşem anlatımların şişirme olduğunu herkes çok iyi biliyor 🙂 Bu sebeple derslerde öğrendiğiniz programlama dilini, tanıştığınız ilk günden beri profesyonel seviyede kullanıyormuş gibi, 3-4 yıl deneyimli yazmak en komik satırlardan.
Bu tür yorumların sonu gelmeyeceği için bunları madde madde yazmak isterim.
Öncelikle yapmamanız gerekenlerden bahsediyorum.
- Üniversitede yeni bir dil ile tanıştığınızda, cv’nize onu tanıştığınız ilk günden itibaren profesyonel şekilde kullanıyormuş gibi Java (3 yıl, çok iyi) şeklinde yazmayın.
- İstanbul – Ankara’daki şirketlere CV gönderirken, henüz daha Manisa’da ikamet ediyor bile olsanız CV’nizdeki adres satırına Manisa yazmayın.
- Medeni durum gibi iş ile ilgisi olmayan özel bilgilerinizi CV’nize yazmayın. Kimse sizin evli veya aslen nereli olduğunuz ile ilgilenmiyor. (Eğer ilgileniyorlarsa o şirketten kaçın)
- Seminerlerde aldığınız katılım belgelerini CV’nizde diplomaymış gibi yazmayın. Onlar sadece etkinliklere katılımın yüksek olması için verilen temsili fotokopiler.
- Yine yukarıdaki madde ile alakalı ISO-9000000000001.3298572352 serifikalı olsanız dahi başvurduğunuz pozisyon ile alakasız olacağı için yazmayın.
- Yazılımcı & IT’ci gençler olarak, Microsoft Office ürünlerini matah bir bilgiymiş gibi CV’nize yazmayın. Bırakın bu tarz programları kullanmanın prim yapacağı pozisyonlarda çalışmayı hedefleyen kişiler yazsın.
- Referanslar kısmına PTT’deki müdür dayınızı yazmayın. Madem dayınız vardı sizi işe o yerleştirseydi, değil mi? Sizinle ortak bir projede yer almamış kişileri referanslar kısmında bulundurmayın.
- Spor, müzik gibi üstünkörü yazacağınız ilgi alanların kimsenin umrunda değil. Yıllardır düzenli olarak yapmadığınız şeyleri, örneğin Profesyonel Dansçı, Basketbol koçu veya Ulusal golf takımında değilseniz yazmayın.
- Staj yaptığınız süre boyunca çalıştığınız projeleri tek başınıza yapmışsınız gibi yazmayın. Yapmadığınızı herkes biliyor.
- Her “Hello World” yazdığınız programlama dilini CV’nize yazmayın. Kullanmak istemediğiniz bir programlama dili üzerine iş teklifleri alabilirsiniz.
- Derslerde duyduğunuz, üzerinde proje geliştirmediğiniz her teknolojiyi biliyormuşcasına CV’nize yazmayın. Mülakatlarda size soracaklardır. Eksi puan almanıza sebep olabilir.
- Yabancı dil seviyenizi abartmayın. Orta seviye konuşma beceriniz varken “Çok iyi” yazarsanız “Hello Sir/ma’m X, …” diye başlayan bir telefon aldığınızda dumur olabilirsiniz. Ve CV’nizde yanlış bilgi vermekten şirketin kara listesine girersiniz, gelecek yıllarda o şirketin iş olanaklarını da kapılarınızı kapatırsınız.
Yukarıda bahsettiğim hatalardan en az 1’ini yaptığınızda CV’yi okuyan kişi tarafından ciddiye alınmakta zorlanacağınızı unutmayın. Bu yüzden yazdığınız CV’yi mutlaka sektörde birkaç yıl çalışmış kişilere gösterin. Bir bakışta 15 hatanızı yakalayabilirler. Terimlere aşina olmayışınızdan yerinde kullanamamanıza kadar her birini düzeltebilirler. Bu, daha önce üzerinde çalıştığınız, staj yaptığınız projeye ne kadar hakim olduğunuzu da gösterecektir. Bu denli basit hatalara düşmemek gerekir.
Şimdi yukarıda yazdıklarımın aksine neler yaparsak artı puan kazabileceğimiz hakkında maddeler sıralamaya çalışayım.
- [MUTLAKA] Türkçe CV’nizin yanında mutlaka İngilizceniz hangi seviye olursa İngilizce CV de hazırlamalısınız. İngilizce iş ilanlarına Türkçe CV göndermeyeceksiniz.
- [MUTLAKA] Başvuru yaptığınız pozisyonla ilgili mailinizi okuyacak kişiye özel bir ön yazı hazırlayın.
- [MUTLAKA] Cep Telefonu, Email, Github, LinkedIn bilgilerinizi paylaşın. Github’da aktivite geçmişiniz sizin işe girmenizdeki en büyük etken olacaktır. Neredeyse yeni mezunlarda Github profiline sahip çoğu mühendisin diğerlerine göre çok daha hızlı işe başladığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Hızlı sonuç almak için de telefon şart.
- [MUTLAKA] Hakkınızda özet bilgi paylaşın. Güçlü olduğunuz yönleri vurgulayarak bu bölümde CV’nizi okuyan kişiye belirtin.
- [MUTLAKA] Mesleğiniz ile alakalı okuduğunuz kitapları belirtin. Siz, her ne kadar pratik yapmanın bu iş için 1. derece öneme sahip olduğunu zannetseniz de, işveren ilgili teknolojiyi nereden ve nasıl öğrendiğinize daha çok önem veriyor.
- Yabancı dil tecrübenizi nasıl edindiğinizi paylaşın. Dil kursu, hazırlık eğitimi, yurtdışı gezileri sizin mutlak suretle diğer adayların önüne geçmenizi sağlayacaktır.
- Üniversite esnasında katıldığınız sosyal etkinlikleri, gezileri ve öğrenci kulüplerindeki aktifliğinizi belirtin. (Fırat IEEE, Yönetim Kurulu Üyesi)
- Hedeflerinizden bahsedin. Yazılım mühendisi kişiliğinizi ERP gibi sıkıcı bir sektörden gelecek tekliflere kapatın. Arge faliyetleri, Yapay Zeka, Makine Öğrenmesi, Görüntü İşleme veya DevOps üzerine çalışmak istediğinizi açıkça belirtin. Hedefleri olan, ne istediğini bilen kişiler direkt olarak ilgili departmanlara yerleştirilir.
- Kullandığınız diller ve teknolojiler bölümünde ne kadar süre çalıştığınızı anahtar kelimelerin yanında 1 er cümle ile belirtin. (Java, 6 ay)
- Daha önce staj yaptığınız şirketleri, o dönemde aldığınız sorumlulukları veya yaptığını işleri en az 1er cümle ile özetleyin.
- Üzerinde çalıştığınız projede tam olarak hangi bölümünde çalıştığınızı anlatın. Kullandığınız teknolojilere ne kadar hakim olduğunuzu, nasıl kullandığınızı özetleyin.
- Çalıştığınız projelerde kullandığınız öne çıkan teknolojileri maddeler halinde paylaşın. Bu teknolojileri yukarıda özet kısmında vurgulamayı unutmayın.
- Düzgün ve güler yüzlü bir fotoğrafınızı paylaşın. NŞA Amerika gibi ülkelerde CV’de fotoğraf paylaşmak yasal değil ancak bir Türkiye gerçeği olarak görünümünüze göre yargılanacağınızı kesinlikle ve rahatlıkla söyleyebilirim.
- Referanslar kısmına mutlaka staj yaptığınız şirketin yönetici veya kıdemli kişilerini paylaşmaya özen gösterin. Emin olun sektör o kadar küçük ki, ilgili kişilerin tanışıyor olması ve işe girme ihtimalinizin 10 kata kadar çıkması içten bile değil.
Tabiki bu yazdığım blog yeni mezun arkadaşlara yol göstermesi açısından, detaylı ve uzun CV hazırlayanlar içindir. Uzman & Tecrübeli mühendislerin CV’leri bu kadar kalabalık ve ispat içermeyecek.
Lütfen fikirlerinizi paylaşın 🙂
Bana LinkedIn ve Twitter üzerinden ulaşabilirsiniz. Beni ekleyebilirsiniz. Eklerken merhaba demeyi unutmayın! 🙂
https://www.linkedin.com/in/tayfunyasar/
Sonuna kadar sabredip okuyan arkadaşlardan yorum rica edebilir miyim? 🙂
Ek not yukardaki yazıdaki gibi megolaman bir üslüp belirlemeyin, aksi takdir de şimşekleri üzerine çekersiniz.
noName (artık kimse) isimli arkadaşımız haklı 🙂 benim yorumlarım bazen keskin olabiliyor.
Merhaba Tayfun bey,
Çok fazla yanlışınız var özellikle gözüme çarpan bir tanesinden bahsetmek istiyorum. “Spor, müzik gibi üstünkörü yazacağınız ilgi alanların kimsenin umrunda değil. Yıllardır düzenli olarak yapmadığınız şeyleri, örneğin Profesyonel Dansçı veya Ulusal golf takımında değilseniz yazmayın.” yazmışsınız. ne olduğu belirsiz saçma bir şirkete girmek istiyorsanız veya oraya cv gönderdiyseniz haklısınız ancak kurumsal ve büyük bir şirketten bahsediyorsak, bunlar her zaman için sizi ön planda tutucak şeylerdir.
helal reis doğru diyo
aynenn asıl şirketlerin ilk baktığı yerler çalışacak kiişinin ne kadar sosyal bir birey olduğuymuş dolasıyla en önemli kısımlardan biri hobi ve aktiviteler
Ya ikcıların şu tavsiyeleri yok mu insanı deli ederlr. Arkadaşlar bir yerlerde tanıdığınız, dayınız yoksa bu tarz şeylerle uğraşmayın. Vaktinizi yeni diller öğrenerek harcayın. Ortalama bir cv hazırlayıp gönderin. Sonra da oturup dua edinki şirketteki bir yöneticinin yeğenini değilde sizi işe alsınlar.